Den här naturligt glutenfria smulpajen med äpplen fixar du snabbt! Avnjut som efterrätt eller fika. Tar ca 30 min att göra. Byt ut mot andra frukter/bär om du vill.

Portioner: 4

Ingredienser:
3 äpplen
100 g rumsvarmt smör eller ghee
3 dl mandelmjöl eller glutenfritt havremjöl/havregryn (om du inte är känslig mot havre)
1/2 dl kokosmjöl
1 msk kokossocker
1 krm kanel
1 krm vaniljpulver

Garnering:
1/2 msk kokossocker
1 tsk kanel

Sätt ugnen på 200 grader.
Smöra en pajform med en klick smör eller ghee. Använd helst en glasform för att undvika toxiner från andra material.
Skölj och dela äpplena i halvor och ta bort kärnhusen. Låt gärna skalet sitta kvar, det innehåller bla viktiga flavonoider.
Skiva halvorna i tunnare bitar och sprid ut jämnt i pajformen.
Strö lite kokossocker och kanel mellan lagren av äpplen.

Smuldegen:
Blanda de torra ingredienserna i en bunke först.
Blanda i det rumsvarma smöret/ghee. Använd händerna eller en matberedare för att finfördela fettet så att det blir en smulig deg.
Lägg till mer smör om blandningen känns för torr. Lägg till mer mjöl om blandningen känns för blöt.

Smula degen jämnt över översta lagret av äpplen.

Sätt in i ugnen i ca 20 min. Kontrollera med jämna mellanrum så den inte blir bränd på ytan. Du kan täcka över pajen med bakplåtspapper, eller sätta en plåt på falsen över i ugnen, för att förhindra att den blir bränd.

Låt svalna en stund och servera med cashewgrädde, som du hittar recept till här. Om du inte är känslig mot havre kan du servera pajen med Oatly vaniljsås.