Den här sylten med chiafrön är ett nyttigare alternativ till sylt med konserveringsmedel och vitt socker. Den är dessutom snabb och enkel att göra!

Ger 1-2 mindre glasburkar

Ingredienser:
3 dl färska eller tinade bär (frysta hallon från butik bör kokas)
3 ½ msk chiafrön
1 ½ dl vatten
½ tsk pressad citron
För sötare sylt: 1-2 msk kokossocker eller honung

Gör såhär:
Lägg chiafrön i vattnet och låt stå 15 min. Blandningen sväller och det bildas gelé.
Mixa bären med stavmixer eller mosa med gaffel i en skål. Blanda i gelémassan (inkl frön) och tillsätt citronsaften och ev sötning. Mixa med stavmixer eller blanda väl med sked.
Häll upp i tättslutande mindre glasburkar. Håller sig ca 1 vecka i kylen. Hållbarheten är kort eftersom den inte innehåller konserveringsmedel.

Servera till naturligt glutenfria pannkakor eller quinoagröt eller mixa med nötmjölk för smoothie.