Välj en sida

Det är enkelt att göra egen frö- eller nötmjölk och du slipper de tillsatser som ofta finns i varianter som säljs i butik.
Gör såhär:
Börja med att blötlägga fröer och/eller nötter du vill göra mjölk av. Se instruktioner i tidigare blogginlägg om blötläggning.
Till ca 1 L mjölk behövs 2,5 dl nötter/frön. Du kan använda ex mandel, cashew, sesam, hasselnötter, hampafrö (du kan använda skalade hampafrö direkt utan att blötlägga), kokosflingor (kan användas direkt utan blötläggning). Börja med en av sorterna och prova dig gärna sedan fram för att se om du gillar en mix av olika nötter och/eller fröer eller kanske helst en sort i taget.

Lägg de blötlagda fröerna och/eller nötterna i en kraftfull mixer, tillsätt 1L vatten och ½-1 krm havssalt. För lite sötare smak kan man tillsätta 1 krm vaniljpulver (inte vaniljsocker) eller 1 krm kokossocker. Mixa så länge att nötter/fröer blir ordentligt finfördelade.

Sila mjölken med hjälp av en nötmjölkspåse eller rostfri finmaskig sil. Kläm ut så mycket vätska som möjligt.
Häll över mjölken i tättslutande glasflaskor eller glasburkar och förvara i kylen 2-3 dagar.

Du kan använda mjölken som bas i smoothies, matlagning, bakning, té, kaffe, varm choklad mm. Använder du den utan att värma upp ger du kroppen nyttiga enzymer.
Massan som blir kvar kan användas till att göra olika frö- eller nötbollar (raw och fulla med enzymer om du inte värmer upp), bars till mellanmål eller användas i matlagning. Här hittar du recept för frö- och nötbollar! Här finns recept för nötkakor!
Om du vill ha färsk nötmjölk varje dag är mitt tips att skapa en kvällsrutin där du blötlägger nötterna till mjölken på kvällen, på morgonen är de sedan redo att göra mjölk av!