Cashewgrädde är ett nyttigare, växtbaserat, alternativ till grädde från ko. Du kan variera i oändlighet för att få till en egen favorit. Lägg till mer vaniljpulver om du vill, eller använd vaniljextrakt. Blanda med mandelmjölk eller kokosgrädde för att få en krämigare konsistens.

Portioner: 4

Ingredienser:
2 dl cashewnötter
1 – 1 1/2 dl vatten (alt. mandelmjölk/kokosgrädde för krämigare resultat)
1 tsk vaniljpulver eller motsvarande mängd vaniljextrakt
För sötare grädde: 1 msk flytande honung eller kokossocker

Gör såhär:
Blötlägg nötterna 4-5 timmar eller över natten (lite längre än blötläggning till andra ändamål, för att de ska bli mjukare)
Skölj och sila av nötterna och häll i en mixer. Ju kraftigare mixer desto lenare och fluffigare resultat. Tillsätt vaniljpulver, ev. sötning och 1 dl vatten/vätska till att börja med.
Mixa till en slät gräddig konsistens. Späd med mer vatten om det behövs. Smaka av och justera med vaniljpulver och sötning efter smak och tycke.

Servera till paj, bär, fruktsallad eller använd som bas i smoothies. Här finns recept till naturligt glutenfri smulpaj med äpplen.