Välj en sida

I frön och nötter finns enzymhämmare, även kallade anti-nutrienter, bl.a. fytinsyra, som har visat sig hämma kroppens upptag av näringsämnen (tex magnesium, järn, zink, kalcium). Dessa ämnen finns för att skydda nötterna och fröerna från att brytas ned. För att minska på dessa enzymhämmare kan vi blötlägga nötter och fröer (även spannmål och baljväxter bör blötläggas). På detta sätt kan vi bättre tillgodogöra oss ingående näringsämnen.

Blötläggning – gör såhär:

Skölj nötterna/fröerna noga
Lägg över dem i en skål eller glasburk
Häll på vatten (gärna rumstempererat) så de täcks helt och tillsätt ca 1 msk havssalt per liter vatten
Täck över med en kökshandduk eller låt stå mörkt. Låt stå i rumstemperatur för att aktiveras. Undvik direkt solljus.
När blötläggningstiden gått, häll över i en sil och skölj av noga, samt sila av allt vatten.

Blötläggningstider (ungefärliga):
Cashewnötter 2-3 timmar (blir slemmiga om man blötlägger för länge)
Hampafrön (oskalade) 8 timmar
Hasselnötter 4-6 timmar
Linfrön 8 timmar (blötlägg helst precis innan du ska använda dem, då de bildar ett gel, undvik att torka i ugn)
Mandel 8-12 timmar
Pekannötter 4-6 timmar
Pinjenötter 6-7 timmar
Pumpafrön 5-6 timmar
Sesamfrön 8 timmar
Solrosfrön 2 timmar
Valnötter 4 timmar

Efter blötläggningen kan man lägga över nötterna/fröerna i en glasburk som förvaras i kylskåpet om man kommer äta dem samma dag, eller använda direkt för smoothies/bakning/tillagning. Vill man förvara dem längre än så bör man torka nötterna/fröerna. En torkugn används med fördel. Det går också bra i vanlig ugn.

Torkning – gör såhär:
Sprid ut dem på en plåt och låt dem stå mitt i ugnen på ca 40 grader, med en öppen glipa tills dom är helt torra. Hur lång tid torkningen tar beror på vilka nötter/fröer det är, men man får räkna med 12-24 timmar. Finns det fukt kvar är det risk för mögelbildning under förvaringen och mögliga nötter bör inte ätas.
Öka helst inte temperaturen för att de ska gå snabbare. Över 42 grader förstörs enzymerna som är en del av dess nyttiga innehåll.

När de torkat, lägg över i en lufttät glasburk och förvara i kylen. Dom håller sig bra i ett par veckor i kylen och går även bra att frysa.

I början kan det ta emot att göra detta och kännas tidskrävande och jobbigt, särskilt om man behöver torka nötterna/fröerna. Om du blötlägger bara så mycket du ska använda under en dag behöver du inte torka dem. De nötter/fröer som ska blötläggas ca 8 timmar kan med fördel blötläggas på kvällen och är sedan redo för användning på morgonen. Efter ett tag med denna rutin av blötläggning på kvällen för att sedan skölja och använda eller lägga i en glasburk för att äta under dagen, blir det en naturlig del av vardagen och känns inte lika jobbigt. Dessutom känns det bra att man ger kroppen bättre förutsättning för att smälta och ta upp näringen.

Lycka till med blötläggning och njut av näringsrika nötter och frön!